28. maaliskuuta 2011

Facebookin julkaisema uusi "Facebook-kysymykset" -työkalu auttaa myös yrityksiä

Uusi ”Facebook-kysymykset” -ominaisuus on juuri julkaistu kaikille käyttäjille*. Se antaa Facebook-profiilin omistajille mahdollisuuden kysyä ystäviltään esimerkiksi ravintola- tai elokuvasuosituksia nopeasti ja tehokkaasti ilman erillisten sovellusten asentamista. Ominaisuus on varsin tervetullut lisä Facebookin työkalupakkiin, sillä ystävältä saatu suositus on ylivoimaisesti tehokkain.




Se myös tarjoaa oivan mahdollisuuden yrityksille tehdä erilaisia crowdsourcing-toimenpiteitä tai esimerkiksi pientä markkinatutkimusta. Ominaisuuden avulla on mahdollisuus saada välitöntä palautetta esimerkiksi jonkun elintarvikkeen uudesta mausta tai uuden palvelun toimivuudesta.



Se mihin kaikkeen uutta ominaisuutta tullaan käyttämään on vielä jossain määrin käyttäjien ja organisaatioiden omissa käsissä. Kysymyshän on loppupeleissä kuitenkin annetun ominaisuuden soveltamisesta kunkin henkilön tai organisaation eri tarpeisiin.

Itse idea Facebook -kyselyihin ei ole suinkaan uusi, vaan kolmansien osapuolien kehittämiä kysely- ja gallupsovelluksia on käytetty suurin piirtein koko Facebookin historian ajan. Tämän uuden Facebook-ominaisuuden ansiosta käyttäjien ei enää tarvitse antaa omia henkilökohtaisia tietojaan kolmansien osapuolten käyttöön, mikä on ollut suurin syy kyselysovellusten heikkoon menestykseen Facebookissa. Tämä on mielestäni myös ominaisuuden suurin hyöty niin yksityisille käyttäjille kuin yrityksille.

*Loppuun mainittakoon, että vaikka ”Facebook-kysymykset” on jo julkaistu maailmanlaajuisesti, ei se aluksi näy kaikkien käyttäjien profiileissa. Facebookin tavan mukaisesti uudet ominaisuudet lanseerataan vaiheittain ja kyseinen ominaisuus ei toimi allekirjoittaneella ainakaan vielä.

Tässä ohje ”Facebook-kysymykset” ominaisuuden käyttöön:

Facebook-kysymykset
View more presentations from Zipipop



Mikko Nisula
Social Media Planner
Zipipop

11. maaliskuuta 2011

Sosiaalisen median markkinointi osa 1 - tarina

Tämän ensimmäisen tarinan tarkoituksena on selvittää sosiaalisen median markkinoinnin lähtökohtia. Tarinahan on kertomus, joka luodaan jotain tarkoitusta varten ja markkinoinnissa hyvän tarinan merkitystä ei voi olla liikaa korostamatta. Tosin tämä ei oikeastaan ole edes tarina, ajatuksetkin ovat osin lainattuja, mutta se luo pohjan tulevalle; luvassa on siis jatkokertomus. Tämänkin blogin lopusta löytyy kuitenkin hyvä tarina.

Seth Godin jäsentää markkinoinnin kirjassaan Tribes suurpiirteisen vapaasti suomennettuna näin: ”Markkinointitapahtumassa kerromme tarinoita siitä mitä teemme. Tarinoita, jotka myyvät ja tarinoita, jotka leviävät. Markkinoinnilla saatiin taannoin valittua yksi herra presidentiksi, markkinoinnilla saadaan kerättyä rahaa hyväntekeväisyyteen. Markkinointi saa meidät ostamaan tai kuluttamaan tavaroita ja näin ollen markkinointi myös päättää, jos toimitusjohtaja pysyy tai lähtee. Viime kädessä markkinointi vaikuttaa markkinoihin.”

Markkinointi on perinteisesti ollut puhtaasti mainontaa ja se on aika kallista. Tarkasteltuna nykyistä mainontaa sosiaalisen median markkinoinnin näkökulmasta, ensimmäinen vaihe olisi irrottautua yrityksestä; integroida tai muokata perinteistä mainontaa suoraan Internetiin. Tähän mennessä suurin osa mainostoimistoista on harjoittanut tätä niin sanottua mukauttamista. Heillä on ollut tapana tuijottaa hienoa ja kallista tv-spottia yrittäen samalla miettiä keinoja luoda se sama uudelleen online-kanaville. Yleensä tämä on saattanut tapahtua tuottamalla vastaavanhenkinen bannerimainos tai se on voinut olla vaikkapa yritys mukauttaa mainoksen sisältämä tarjous sähköpostimarkkinointikampanjaksi. Eivät nämä sinänsä vääriä tapoja ole mutta eivät myöskään kovin tehokkaita. Harvoin on mietitty sitä, mitä brändi todella on, miten brändi yhdistyy sen kuluttajiin, missä nämä kuluttajat ovat online-kanavilla ja mikä on paras tapa tavoittaa, vuorovaikuttaa ja muodostaa yhteys heidän kanssaan. Useat sosiaalista mediaa hyvin hyödyntäneet brändit ovat todistaneet, että tämän päivän markkinointi on vuorovaikutusta erilaisten ihmisten ja yhteisöiden kanssa, toimittamalla heille tuotteita ja palveluita sellaisten sisältöjen kanssa, jotka leviävät. Hyvät tarinat.



Jatkuu... (Osa 2)

Mikko Nisula
Social Media Planner
Zipipop

9. maaliskuuta 2011

Microsoftin ja TNS Gallupin Suomalaiset online -tutkimuksen tulokset

Osallistuin eilen aamulla Microsoftin järjestämään paneeliin. Aiheena oli Microsoftin ja TNS Gallupin Suomalaiset online-tutkimuksen tulokset. Lyhykäisyydessään tutkimustulokset kertovat seuraavaa: 
  • Internet on ylittänyt suosiossa jo television: jopa 78 % suomalaisista käyttää nettiä päivittäin, kun taas televisiota katsoo joka päivä vain 66 %. 
  • Internetin käyttäjistä 98 % kertoo käyttävänsä sähköpostia, kun taas 71 % liikkuu sosiaalisessa mediassa. 
  • Etenkin nuoret naiset ovat aktiivisia sosialisessa mediassa.
Ko. tutkimuksen pohjalta tehtiin myös ennusteita:
  • Yhteisöpalveluihin halutaan rajatumpia näkymiä, jotka kattavat vain tärkeimmät ystävät.
  • Sähköposti ja sosiaalinen media nousevat kommunukointivälineinä puhelimen rinnalle.
  • Sosiaalisen median kanaviin toivotaan muutoksia, jotka vastaisivat tietotulvan hallintaan liittyviin kysymyksiin.
Vinkki Facebook-tietotulvaan
Jos olet kyllästynyt jonkun Facebook-kaverisi turhiin päivityksiin, niin sen sijaan että poistat hänet kaverilistaltasi, voit poistaa hänen viestinsä näkyvistä News Feediltäsi (eikä kenenkään tarvitse tietää). Viestit voi poistaa näkyvistä News Feedistä valitsemalla "Hide all by ..." kuten kuvassa alla. 

7. maaliskuuta 2011

Sana leviää kuin kulovalkea

Olemme useasti käyttäneet koulutuksissamme vertauskuvaa "sana leviää kuin kulovalkea" puhuessamme sosiaalisen median ominaisuuksista. Olemme käyttäneet esimerkkeinä maanjäristyksiä ja tsunamia, joissa uutinen ehti suomeen Twitterin kautta siinä vaiheessa, kun uutistoimittajat olivat vielä kahvilla. Sana oli jo levinnyt, kun ensimmäiset uutiset pullahtivat ulos perinteisestä mediasta.

Taannoin silmiini osui kaverin jakama linkki eräästä blogista, jossa bloggaaja oli kuullut arkaluontoisen puhelinkeskustelun junassa. Puhelinkeskustelussa erään vuokratyöfirman työntekijä oli kuuluvasti puhunut heidän vuokrapalkollisestaan kollegansa kanssa ja paljastanut mm. että tulee valehtelemaan tälle palkolliselle myöhemmin, kun hänelle soitetaan. Bloggaaja oli kuunnellut puhelua omien sanojensa mukaan korvat punaisina ja päätti toimia: hän otti selvää numerotiedustelusta tämän palkollisen puhelinnumeron ja kertoi hänelle, mitä oli juuri kuullut hänestä puhuttavan. Lopuksi bloggaaja kysyi, saisiko hän tehdä tästä blogikirjoituksen. Luvan saatuaan, hän kirjoitti jutun, joka "lähti leviämään kuin kulovalkea".

Blogikirjoitus oli tavoittanut ko. vuokratyöfirman hallituksen puheenjohtajan kahdessa tunnissa blogin julkaisusta, vaikka itse blogikirjoitus oli kirjoitettu melkein yhdeksän aikaan illalla. Tämä kertoo loistavasti sosiaalisen median tehosta sekä hyvässä että pahassa: jos asia ylittää sosiaalisen median "uutiskynnyksen" niin se leviää erittäin nopeasti. Siksi on tärkeää, että kaikki mitä organisaation nimissä tehdään, niin oikeassa elämässäkin kuin verkon virtuaalimaailmassa, tehdään harkitusti.

Edellistä esimerkkiä kaukaa sivuten, monet organisaatiot ovat pelästyneet sosiaalisen median valtaa tuoda epätoivottua tietoa esiin ja ovat siksi sulkeneet yrityksen työntekijöiltä mahdollisuuden kirjautua sosiaalisen median palveluihin - ainakin työaikana. Se ei ole välttämättä oikea ratkaisu, mutta henkilökunnan kouluttaminen ja ohjeistaminen sosiaalisen mediaan on. Läpinäkyvyydellä voidaan saavuttaa sellaisia etuja, mitä ei osaa kuvitellakaan ennen kuin ne itse näkee ja kokee. Älä vie työntekijöiltäsi mahdollisuutta markkinoida organisaatiotasi!

Edit 8.3.2011
Blogikirjoituksen kirjoittaja otti meihin yhteyttä ja kertoi, että oli itse ilmoittanut vuokratyöfirmaan tapauksesta, joten vaikka sosiaalinen media olikin tällä kertaa aktiivinen asian suhteen, nopeus lienee suoran ilmoituksen syytä. Tätä kirjoittaessani en vielä tätä tiennyt, koska siitä ei mainittu alkuperäisessä blogipostauksessa. Joka tapauksessa näin olisi kuitenkin voinut käydä ;-)








Pii Paappanen
Customer Relations Manager

Zipipop oy