29. helmikuuta 2012

Älä ota käyttöön yrityksellesi uutta Pages-ulkoasua, ennen kuin olet lukenut tämän!

Moni yritys on jo ehkä ehtinyt juhlia sitä, että vihdoinkin se kauan odotettu yrityksen Facebook-sivu saa uuden ulkoasun. Tämä muutos tapahtui siis tänään hetki sitten Facebook-sivujen osalta, mutta Facebook-käyttäjille se on tapahtunut jo hetken aikaa sitten.
Aikaa siihen, että kaikki profiilit muuttuvat on 30.3.2012 saakka.

Sitten itse tuohon otsikon aiheeseen. Suosittelemme organisaatioita hillitsemään itseään ja olemaan ottamatta tätä profiilia käyttöön ennen kuin organisaation sisäiset prosessit on mietitty kunnolla. Kun tämän sivun vaihtaa uuteen näkymään, antaa sivun tykkääjille samalla mahdollisuuden lähettää sivun ylläpitäjille viestejä yritystiliin (Direct messages). Näin ollen Facebookista tulee tulevaisuudessa entistä isompi asiakaspalvelukanava, sillä enää viestejä ei tarvitse lähettää ainoastaan julkisesti, vaan yrityksille voi lähettää viestejä myös privaatisti.

Jokaisen yrityksen tulee näin ollen miettiä seuraavat asiat:a) Annetaanko Facebookissa asiakkaiden lähettää privaattiviestejä?
b) Jos annetaan, kuka siitä vastaa ja miten se on koordinoitu sisäisesti.
c) Jos ei anneta, mitä haittaa tästä on. Viestien eston voi siis laittaa päälle, mutta se tulee tehdä erikseen.

Niille, jotka eivät pidä mainospuheista, suosittelen lopettamaan kirjoitukseni luvun tässä kohtaa... :) Mikäli tarvitsette tukea/apua sosiaalisessa mediassa ja sen organisoinnissa, me autamme Zipipopissa mielellämme. Olemme rakentaneet lukuisille yrityksille mm. ohjeistuksia siitä, miten asiakaspalvelun tulisi toimia tehokkaasti Facebookissa.

9 kommenttia:

Kimmo Linkama kirjoitti...

En osaa sanoa, paljonko ihmiset ylipäätään ottavat yhteyttä firmoihin Facebookin kautta (ehkä valistatte?), mutta minusta tärkeämpi pointti on aivan muualla kuin asiakaspalvelussa, joka nähdäkseni on aika marginaalinen elementti.

FB-firmasivut ovat tähän saakka antaneet mahdollisuuden muotoilla firman näkyvyyttä aika vapaasti.

Uudistuksen myötä Timeline eli Aikajana tulee vakioksi. Entiset, huolella kasatut ja mietityt alasivut (ne, jotka ennen olivat linkkeinä vasemmassa reunassa) haihtuvat täysin taka-alalle. Muutama voi näkyä profiilikuvan alla olevissa linkeissä, mutta muuten tulee mennä About-sivulle ja klikata auki About-linkki (minulla on englanninkielinen FB, suomenkielisessä nämä ovat varmaan jotain ihan muuta).

Ja kuka tätä vaivaa viitsii nähdä?

Minusta näyttää, että FB on uudistuksellaan halunnut muuttua keskustelupalstaksi firmojen broadcastingin sijaan. TÄMÄ on suurin muutos. Tähtäimessä luonnollisesti se, että yhä useampi ryhtyisi käyttämään FB:n maksullisia mainospalveluja.

Näin ollen yritysten tulisi minusta miettiä ensisijaisesti sitä, miten ne aikovat todellisuudessa keskustella FB:ssä. Myös muista näkökulmista kuin asiakaspalvelu.

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Kannattaa kuitenkin muistaa että esim. Econsultancyn mukaan cover photo ei saa sisältää call-to-actioneita kuten webisaitin osoitetta :) http://bit.ly/yJkDlB

Aku Varamäki kirjoitti...

Kimmo, minusta taas asiakaspalvelu on aivan kriittinen asia tässä uudistuksessa. Tai näin ainakin meillä (Finnairilla). Mutta muuten olen täysin samaa mieltä tuosta keskustelun ja osallistumisen merkityksen korostumisesta. Mielenkiintoista nähdä kohta noita uusia yrityssivuja! :)

Helene Auramo kirjoitti...

@Kimmo Kiitos kommentistasi! :) Olen samaa mieltä, että asiakaspalvelu ei ole monille yrityksille Facebookin osalta kriittinen asia. Isoille yrityksille tilanne on kuitenkin toinen.

Olen myös samaa mieltä siitä, että Timelinella on isoja vaikutuksia, mutta niihin en ottanut tässä kirjoituksessani kantaa, sillä keskityin nimenomaan tuohon vestien lähetysmahdollisuuteen ja sen vaikutukseen asiakaspalvelun suhteen. Teen sitten ehkä myöhemmin erillisen postauksen siitä, mitä muita vaikutuksia Timelinella on.

@Anonyymi Kiitos! :)

Helene Auramo kirjoitti...

@Aku Kiitos kommentistasi! Ja olen samaa mieltä, että sivulla on toki myös muita vaikutuksia kuin asiakaspalveluun liittyviä. Ajatuksenani oli lähinnä se, että harva tuskin huomaa, että tuo "message"-nappula tulee käyttöön yhtäaikaisesti. :)

t. Helene

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo messages sitten pakollinen? Olisi loistavaa, jos tuon voisi ottaa tarvittaessa pois käytöstä. Monille yrityksille asiakaspalvelu facebookin kautta ei sovi tietoturvasyistä.

Helene Auramo kirjoitti...

@Anonyymi Kiitos kommentistasi. Sen voi ottaa tarvittaessa pois käytöstä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos vastauksesta Helene! :) ja kiitos hyvästä blogista, tämän seuraamisesta on ollut paljon hyötyä.

Helene kirjoitti...

@Anonyymi Kiitos! Kiva kuulla! :)