15. marraskuuta 2012

Facebook ja julkaisujen näkyvyys

Facebookin uutisvirran julkaisujen näkyvyyttä koskevista muutoksista on kohuttu viime aikoina paljon. Muutokset ovat olleet tiedossa jo hetken aikaa, kun Facebookin käyttämä algoritmisysteemiin EdgeRankiin tehtiin Facebookin toimesta muutoksia. Syksyn aikana myös suomalaisilla Facebook-sivuilla on alkanut näkyä ilmiö, jossa sivujen julkaisut eivät enää tavoita yhtä suurta käyttäjäkuntaa kuin aikaisemmin.

EdgeRank on Facebookin käyttämä algoritmi ja se säätelee, mitä päivityksiä käyttäjät näkevät uutisvirrassaan ja arvioi, mikä käyttäjää kiinnostaa. Facebook-uutisvirta ei siis toimi, eikä ole koskaan toiminutkaan, stramina näyttäen kaikkien seurattaviesi kaikki viestit.

Facebook pyrkii algoritmillä pitämään uutisvirran selkeänä ja helposti seurattavana. Algoritmi pyrkii päättelemään kuinka relevanttia tai kiinnostavaa sisältö on sen vastaanottajalle. Sisältöä kutsutaan nimellä "edge". Se, miten kiinnostavaa sisältö algoritmin laskelmien perusteella on, on kullekin käyttäjälle eri. Jokaisella sisällöllä on siis jokaiselle käyttäjälle oma EdgeRank.

Millä tavalla algoritmi valitsee kenelle tykkääjistä postaukset näkyvät?

Postausten näkyvyyteen vaikuttaa muutama seikka. Eniten näkyvyyttä saavat postaukset, joita on jaettu ja kommentoitu paljon. Tässä kommentointi on arvokkaampi kuin tykkäys, eli pelkillä tykkäyksillä näkyvyys ei nouse maksimaaliseksi. Toiseksi postausten näkyvyyteen vaikuttaa aika, jolloin postaus julkaistaan. Postauksen julkaisuajankohtaan kannattaa siis kiinnittää huomiota.

Mistä voi nähdä tilaston siitä, kuinka moni näkee minkäkin postauksen?

Tilastot näkee suoraan päivityksen yhteydessä. Ensinnäkin päivityksen nähneiden lukumäärän sivun ylläpitäjä näkee suoraan päivityksestä (kts. kuva alla).


Facebook-tilastojen Sitoutetut käyttäjät -luku (Engagement) kertoo tilastoa siitä, kuinka moni käyttäjä on klikannut postausta.


Pitäisikö tykkääjiä kehottaa muuttamaan omia Facebook-asetuksia asian tiimoilta?

Emme suosittele tykkääjien erillistä ohjeistamista. Sen sijaan kannattaa paneutua siihen, miten saada maksimaalinen näkyvyys postauksilleen. Koska kommentointi ja tykkäykset kasvattavat näkyvyyttä, kannattaa suosia esimerkiksi seuraavanlaisia päivitystyylejä:
  • Joulupöytään kuuluu minun mielestäni ____.
  • Joululahjat on jo ostettu. Kyllä vai ei? 
  • Kuinka paljon sinä odotat joulua 1-10 (1 vähiten, 10 eniten)?
  • Tykkää tästä päivityksestä, jos olet jouluihminen.

Facebook on myös ilmoittanut, että se lisää käyttäjille mahdollisuuden katsoa uutisvirtaansa Sivu-moodilla, jolloin siinä näkyisi vain organisaatiosivujen postaukset.

Mitä ajatuksia nämä muutokset herättävät? 

6. marraskuuta 2012

Mallia mediataloista - uusi M&M-blogipostaus; ulkona

"Usein sisältöjen tuottaminen itse oman talon sisällä vaatii erityisiä tietoja, taitoja ja valmiuksia, ja on tästä syystä usein hankalaa, työlästä ja kallista. Tämän takia esimerkiksi mediatalojen kannattaa useimmiten teettää työt talon ulkopuolella." Miksi yritysten kannattaisi ottaa mallia mediayhtiöistä sisältömarkkinoinnissa? Mikko kirjoittaa aiheesta blogipostauksessaan Markkinointi&Mainonta-verkkosivuilla.

Helene ja Mikko kirjoittavat säännöllisesti Sosiaalinen sukelluvene -blogiin ajankohtaisista sosiaalista mediaa koskevista ilmiöistä. Herättivätkö ne ajatuksia? Jätä kommenttisi kommenttiboksiin!