27. joulukuuta 2012

Mitkä ovat vuoden 2013 sosiaalisen median trendit?

Vuosi 2012 oli hyvä vuosi sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Facebook rikkoi 1 miljardin käyttäjän rajan ja muutkin sosiaalisen median palvelut tavoittivat huimia käyttäjämääriä.

Sosiaalisessa mediassa trendit vaihtelevat tiuhaan tahtiin ja eri palvelut nostavat päätään, toiset hiipuvat, toiset saavat supersuosion lyhyessä ajassa. Mutta mitä voimme odottaa tulevalta vuodelta?

Muun muassa seuraavia digi-trendejä ennustetaan vuodelle 2013:

1) Sisällöt tulevat olemaan keskiössä ja kaikkien organisaatioiden on kilpailukykynsä säilyttämiseksi kiinnitettävä niihin entistä enemmän huomiota. Organisaatioiden on luotava sisältöjä, jotka ovat kilpailukykyisiä myös hakukoneoptimoinnin kannalta.

2) Älykkäät koneet tulevat muuttamaan kaikkia toimintojamme. Esimerkiksi Glasses -sovellus tunnistaa maamerkkejä, tekstiä ja logoja automaattisesti. -haun voi siis nyt tehdä äänen ja tekstin lisäksi myös kuvan ottamalla.

3) Sosiaalinen mobiili eli smobiili (smobile) on ehkä ensi vuoden "buzz word". Tarjolla on yhä enemmän mobiilisti yhteensopivia palveluita ja ihmiset myös vaativat näitä entistä enemmän. n mukaan jo 38 % suomalaisista käyttää älypuhelimia.

4) Sosiaalinen kaupankäynti näkyy erityisesti pelibisneksessä. Myös esimerkiksi Facebookin gift-ominaisuuden myötä digitaalinen kaupankäynti tulee myös sosiaalisen median palveluiden mainstream-käyttäjien ulottuville.

5) Pilvidata ja sen hyödyntäminen tiedonkeruussa tulee olemaan tech-ihmisten huulilla ensi vuonna. Käyttäjälle pilvidata mahdollistaa esimerkiksi töiden, pelaamisen tms. jatkamisen toisella laitteella, sillä tietoa ei tarvitse tallentaa laitteen muistiin. Verkkopalvelut puolestaan voivat tallentaa käyttäjään liitettyä dataa palveluntarjoajan pilvipalveluun. Enää ei riitä, että dataa kerätään, vaan sitä pitää myös osata tulkita ja hyödyntää. Tähän liittyvät myös käyttäjien yksityisyyttä koskevat kysymykset.

Näiden lisäksi on annettu myös ohjeita siitä, miten organisaatioiden tulisi suhtautua muutoksiin digimaailmassa. Yksi ohje kuuluu, että organisaatioiden olisi alettava toimia kuin start-up -yritykset. Kun muutoksen tahti kovenee koko ajan, on myös organisaation uitava välillä mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Vuosi 2013 tulee olemaan innostava, kiinnostava ja täynnä mahdollisuuksia. Näillä sanoilla Zipi-tiimi toivottaa asiakkailleen ja yhteistyökumppaneillleen menestyksekästä vuotta 2013!

Edit 2.1.2013:
Kohdassa 2 puhutaan siis tietenkin Goggles -sovelluksesta, eikä Glassesista. n Glass-projektista voi lukea lisää esim. Wikipediasta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten 1), 2) ja 5) liittyvät sosiaaliseen mediaan?

Tiina kirjoitti...

Hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. Tässä vastauksia:

1) Kaikki sosiaalisen median toimenpiteet lähtevät liikkeelle sisällöistä. Tämä koskee kaikkea, mitä sosiaalisessa mediassa teemme: kirjoitamme statuspäivityksen siitä, mitä olemme tekemässä, jaamme artikkelin, teemme paikkamerkinnän tai lataamme kuvan. Sisällöt ovat sosiaalisen median strategian ja toimenpiteiden pohja.

2) Esimerkiksi n Goggles-sovellus muuttaa tapaa, jolla haemme tietoa verkosta. Verkkohaut ovat taas tärkeä osa esimerkiksi markkinoitaessa sosiaalisen median sisältöjä, koska ne on optimaalisen löydetäävyyden takaamiseksi ajateltava aina myös hakukoneoptimoinnin kautta.

5) Monet sosiaalisen median palvelut ja verkkosivut keräävät pilvidataa, ja tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten mainoksia kohdistetaan.