15. marraskuuta 2012

Facebook ja julkaisujen näkyvyys

Facebookin uutisvirran julkaisujen näkyvyyttä koskevista muutoksista on kohuttu viime aikoina paljon. Muutokset ovat olleet tiedossa jo hetken aikaa, kun Facebookin käyttämä algoritmisysteemiin EdgeRankiin tehtiin Facebookin toimesta muutoksia. Syksyn aikana myös suomalaisilla Facebook-sivuilla on alkanut näkyä ilmiö, jossa sivujen julkaisut eivät enää tavoita yhtä suurta käyttäjäkuntaa kuin aikaisemmin.

EdgeRank on Facebookin käyttämä algoritmi ja se säätelee, mitä päivityksiä käyttäjät näkevät uutisvirrassaan ja arvioi, mikä käyttäjää kiinnostaa. Facebook-uutisvirta ei siis toimi, eikä ole koskaan toiminutkaan, stramina näyttäen kaikkien seurattaviesi kaikki viestit.

Facebook pyrkii algoritmillä pitämään uutisvirran selkeänä ja helposti seurattavana. Algoritmi pyrkii päättelemään kuinka relevanttia tai kiinnostavaa sisältö on sen vastaanottajalle. Sisältöä kutsutaan nimellä "edge". Se, miten kiinnostavaa sisältö algoritmin laskelmien perusteella on, on kullekin käyttäjälle eri. Jokaisella sisällöllä on siis jokaiselle käyttäjälle oma EdgeRank.

Millä tavalla algoritmi valitsee kenelle tykkääjistä postaukset näkyvät?

Postausten näkyvyyteen vaikuttaa muutama seikka. Eniten näkyvyyttä saavat postaukset, joita on jaettu ja kommentoitu paljon. Tässä kommentointi on arvokkaampi kuin tykkäys, eli pelkillä tykkäyksillä näkyvyys ei nouse maksimaaliseksi. Toiseksi postausten näkyvyyteen vaikuttaa aika, jolloin postaus julkaistaan. Postauksen julkaisuajankohtaan kannattaa siis kiinnittää huomiota.

Mistä voi nähdä tilaston siitä, kuinka moni näkee minkäkin postauksen?

Tilastot näkee suoraan päivityksen yhteydessä. Ensinnäkin päivityksen nähneiden lukumäärän sivun ylläpitäjä näkee suoraan päivityksestä (kts. kuva alla).


Facebook-tilastojen Sitoutetut käyttäjät -luku (Engagement) kertoo tilastoa siitä, kuinka moni käyttäjä on klikannut postausta.


Pitäisikö tykkääjiä kehottaa muuttamaan omia Facebook-asetuksia asian tiimoilta?

Emme suosittele tykkääjien erillistä ohjeistamista. Sen sijaan kannattaa paneutua siihen, miten saada maksimaalinen näkyvyys postauksilleen. Koska kommentointi ja tykkäykset kasvattavat näkyvyyttä, kannattaa suosia esimerkiksi seuraavanlaisia päivitystyylejä:
  • Joulupöytään kuuluu minun mielestäni ____.
  • Joululahjat on jo ostettu. Kyllä vai ei? 
  • Kuinka paljon sinä odotat joulua 1-10 (1 vähiten, 10 eniten)?
  • Tykkää tästä päivityksestä, jos olet jouluihminen.

Facebook on myös ilmoittanut, että se lisää käyttäjille mahdollisuuden katsoa uutisvirtaansa Sivu-moodilla, jolloin siinä näkyisi vain organisaatiosivujen postaukset.

Mitä ajatuksia nämä muutokset herättävät? 

5 kommenttia:

Päivi Isomäki kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että Facebook-sivuille tulisi luoda sisältöä, joka lisää vuorovaikutusta, jolloin taas päivitykset näkyvät paremmin käyttäjille. Siitä olen kuitenkin eri mieltä, että tykkäyksiä ja kommentointeja kerättäisiin esimerkiksi tuollaisilla jouluaiheisilla kyselyillä. Ärsyynnyn ainakin itse käyttäjänä, jos minulta kysellään turhanpäiväisiä asioita. Eri asia sitten on, jos voin vastauksellani jotenkin vaikuttaa vaikkapa palveluun...

Millä tavoin muuten päivitysten ajankohta vaikuttaa näkyvyyteen?

Tiina kirjoitti...

Hei Päivi ja kiitos kommentistasi!

Esimerkeillä oli tarkoitus tuoda esille tyyliä, jota päivityksissä on hyvä suosia, mikäli haluaa päivityksilleen maksimaalisen näkyvyyden vuorovaikutuksen avulla. Facebookissa on erilaisia organisaatioita joilla on erilaisia intressejä, joten päivitystyylitkin voivat olla hyvin erilaisia. Tuo jouluaihe oli sattumanvarainen esimerkkiaihe :)

Päivitystä julkaistessa on hyvä olla käsitys ainakin seuraavista asioista, jotka vaikuttavat päivityksen näkyvyyteen:
1) Ketkä ovat päivityksen kohderyhmä?
2) Mihin aikaan heidät tavoittaa parhaiten?
3) Pyrkiikö moni muu tavoittamaan samaa kohderyhmää samanaikaisesti?
4) Missä maassa kohderyhmä sijaitsee? (aikavyöhyke)
5) Aiheuttaako päivitys tykkäyksiä, kommenteja tai jakoja.

Nämä asiat huomioiden voi saada tehokkaan hyödyn omasta Facebook-yhteisöstään.

Terveisin,
Tiina

Päivi Isomäki kirjoitti...

Ymmärsin toki, että joulukysymykset olivat vain esimerkkejä. :) Kavahdin vain lausettasi "emme suosittele tykkääjien erillistä ohjeistamista", sillä olin juuri itse ilahtunut, kun eräs organisaatio ohjeisti lisäämään sivun kiinnostuksen kohteiden listaan. Mutta niinhän se on, että ohjeistus toimii vain silloin, kun käyttäjä todella haluaa saada kaikki päivitykset...

Tiina kirjoitti...

Kiinnostuksen kohteiden listaan lisääminen ei auta siinä, että sivu näkyisi käyttäjän varsinaisessa uutisvirrassa. Käyttäjän täytyy silloin osata navigoida sivulle, jonne on kerännyt kiinnostavia sivuja. Tämän takia emme suosittele käyttäjien ohjeistamista tällä tavalla.

Facebook kuitenkin muuttuu jatkuvasti ja on ilmeisesti lisäämässä käyttäjille vaihtoehtoja vaihdella uutisvirtansa näkymää eli "moodeja", jolloin käyttäjä voisi valita uutisvirtansa näkymän esimerkiksi vain tykkäämiään sivuja näyttäväksi. Tarkkailemme tilannetta ja olemme valppaina ohjeistamassa Facebookin viimeisimmissä muutoksissa :)

Päivi Isomäki kirjoitti...

Kiitos kiintoisasta keskustelusta! En ole itse lukenut päivityksiä uutisvirran kautta enää pitkään aikaan, vaan olen jakanut ihmiset/sivut eri ryhmiin ja pitänyt sitä hyvinkin toimivana ratkaisuna. Mutta ehkä palaan uutisvirran käyttöön, jos ja kun sen sisältöä joskus taas pystyy itse määrittelemään.